
OYAK’IN SAHİBİ ÜYELERİDİR!
OYAK’ta SAHİPLİK, TEMSİL ve YÖNETİM HAKKI
OYAK Emekli üyelerini temsil eden Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği OYAD’ın düzenlediği ve amacı;
“OYAK’ın sahibinin üyeleri olduğunu, OYAK’ta emekli üyelerin sahiplik ve yönetim organlarında temsil edilerek yönetime katılma haklarının olduğunu duyurmak, OYAK’taki yanlışlıkları, eksiklikleri ve yönetim hatalarını ortaya koymak, bunları düzeltmeyenleri eleştirerek sürekli eylemler ile göstermek, emekli birikimlerinin ve haklarının korunması gerektiğini ilgililere ve kamuoyuna duyurmak ve desteklerini istemek”
olan bu iletişim etkinliğine katılımlarınızdan dolayı hepinize yürekten teşekkür eder, saygı ve sevgilerimizi sunarız.
Bugün Emekli OYAK üyelerinin burada, OYAD çatısı altında, OYAK Yönetiminin kalbi olan OYAK binası önünde bir kez daha biraraya gelmelerinin baş nedenleri;
“OYAK varlıkları ve kurum üzerindeki SAHİPLİK ve OYAK yönetim kurullarında TEMSİL EDİLME ve YÖNETİME İŞTİRAK ETME haklarının emekli üyelere kullandırılmaması, OYAK ve şirketlerindeki yönetim hataları, OYAK varlıkları ve kaynaklarının dış baskı ve yönlendirmeler yoluyla kullanılması, OYAK Yönetim Kuruluna ve OYAK Genel Müdürüne çok yüksek miktarlarda satınalma, satış ve yatırım yapma yetkisi verilmesi, ekonomik faaliyetlerde ve sosyal hizmetlerde OYAK varlıklarının sahibi olan üyelerin menfaatlerinin önceliklendirilmemesi, OYAK varlıklarının gerçek değerlerinin altında hesaplanması nedenleriyle yıllık nema/kar payının son yıllarda geçmiş yıllara göre düşük belirlenmesi ve üyelerin OYAK rezervlerinin yeterince büyütülememesi, yıllık nemadan yüksek oranda masraf kesintisi yapılmasıdır.”
Vatanını savunmaya yemin etmiş ve korumuş emekli askerler olarak, bizim OYAK’taki kendi varlıklarımızı risklerden koruma iradesi göstermeyeceğimizi zannedenler yanılıyorlar.
OYAK Emekli üyelerimizin OYAK varlıklarının oluşmasındaki alın teri değerli ve kutsaldır.
O emeğin bugünkü değerinin küçük gösterilerek istismar edilmesine ve üye menfaatleri dışında kullanılmasına müsaade edip susacağımız düşünülmemelidir.
Tarih bizi ekonomik değeri olan OYAK varlıklarımızla imtihan ediyor.
Sözümüz iyi dinlenmelidir.
Çünkü sözlerimiz OYAK’taki sorunları ve varlıklarımıza olan riski gören ve onları işaret edip çözmeye hazır olanların sözleridir.
Biz emekliler OYAD çatısı altında bir şey yapmaya çalışıyoruz.
Ne yapıyoruz?
OYAK varlıklarımızı ve OYAK’ı risklerden korumak istiyoruz.
Peki neden OYAD derneği?
Çünkü biz yapmazsak kimse yapmaz da ondan.
Çünkü gelecekte emekli olacaklar hesabı biz emeklilerden soracaklar da ondan.
O zaman, biz herkes için çalışacağız.
Bundan sonra her sabaha amaçlarımıza bir gün daha yakınız diye uyanacağız.
Bundan sonra her sabaha, gelecek endişesi duymadan, insan gibi yaşayacağımız yeni bir hayata bir gün daha yakınız diye uyanacağız.
Bu umutla, bu inançla daha çok çalışacağız ve haklarımızı elde etmeyi mutlaka başaracağız. OYAD olarak siz emeklilere çok güveniyoruz.
Her biriniz kendinize çok güvenin.
Çünkü siz emekliler bu millete hizmet etmiş ve Türkiye ekonomisine can vermiş güzel insanlarsınız.
Biz OYAD Derneği ve Yönetimi olarak kimiz, herkes bunu merak ediyor, bazıları ise yersiz şüphe içinde ve çirkin ithamlar peşinde.
Biz her türlü şiddetten, terör örgütlerinden ve OYAK’a zarar verme amaçlı tüm kişi, yapı, oluşum ve gruplardan uzağız, ama OYAK’a şah damarı kadar yakınız.
Çünkü biz temsil ettiğimiz emekli üyelerimiz ile OYAK’ız, OYAK’ın kendisiyiz,
OYAK’ın sahibiyiz ve sevdalısıyız.
OYAK’ın yeminli muhafızları olarak, OYAK varlıklarımızı korumak ile ilgiliyiz.
Bu konuda çok kararlıyız ve irade sahibiyiz.
O yüzden bir kez daha evimizde, OYAK yönetiminin kalbi olan yerdeyiz.
OYAK’ı var eden ve büyüten biz emekli üyeler her türlü saygıyı ve takdiri hak ediyoruz.
Biz OYAD derneği olarak OYAK’da yanlışlıkları ve eksiklikleri, emekli üyelerimizin taleplerini “ısrarlı itirazcı” doktrini çerçevesinde sürekli olarak işaret ediyor, ilgili OYAK yönetim organlarına, kurumlara, OYAK’ın sahibi olan üyelerine ve kamuoyuna duyuruyor ve bildiriyoruz.
Biz emekli olduktan sonra nasıl OYAK’ta kaldık, biliyor musunuz?
1996 yılına kadar emekli olan veya Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılanlar OYAK’taki varlık paylarını alıp OYAK’tan ayrılmak zorunda kalıyorlardı. Bu OYAK için iyi değildi, çünkü ödenen varlık payları nedeniyle OYAK büyüyemiyordu. 1996 yılında çare bulundu. OYAK kanununda değişiklik yapılarak Emekli Maaş Sistemi adı altında tanıtılan bir formül ile, emekli olanlara OYAK daimi üyeliğini devam ettirme hakkı verildi. OYAK’ın büyüme hikayesi o gün başlamıştı, ama büyük bir haksızlıkla. Ne mi oldu?
Emeklilik yardımı denen, önemli miktardaki OYAK varlık payımızın emeklilik sonrası OYAK’da kalması ve OYAK’ın daha güçlü bir şekilde ekonomik faaliyetlerini sürdürmesi, daha da önemlisi emekli olanların OYAK Daimi Üyeliklerini sürdürmesi amacıyla yapılan 1996 yılındaki bu kanuni düzenleme sonrası, emekli üyelerin daimi üye sıfatıyla OYAK Yönetiminde yer alma hakkı maalesef gaspedilmiş, ihmal edilmiş, görmezlikten gelinmiştir.
OYAK kanununun bütününe, ruhuna ve özüne bakmadan, kanunun bir maddesi yanlış yorumlanarak OYAK Daimi Üyesi olan emekli üyeler OYAK yönetiminden dışlanmışlardır.
OYAK kanununda “kurullara üye seçimine ilişkin bir talimatnameye yapılacak değişikliklere ilişkin yetki ve sorumluluklar ve daimi üye tanımı” açıkça belirtilmesine rağmen, emeklilerin OYAK kurullarına nasıl ve hangi oranlarda seçileceği yönündeki talimatname değişikliği MSB ve OYAK Kurulları tarafından 1996 yılından bugüne kadar geçen 28 yılda yapılmamış, bu konuda yapılan cılız itirazlar ise hiçbir karşılık görmemiştir.
Biz emeklilerin bırakın yılları, 28 gün dahi beklemeye tahammülleri kalmamıştır.
Emekli üyeler artık sahipsiz değildirler,
Mevcut asker dernekleri 28 yıldır emekli OYAK üyelerinin yönetim haklarını elde edemedikleri için, emekli OYAK üyeleri 2021 yılında kurulan OYAD derneği çatısı altında birleşmişler ve 3 yıldır seslerini duyuruyorlar ve haklarını istiyorlar.
OYAD Derneğini kuran, üye olarak destek veren, maddi manevi her türlü yanında olan OYAK üyelerini buradan saygı ile selamlıyoruz.
Bugün burada Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma derneği OYAD tarafından temsil edilen OYAK EMS üyeleri kanunen OYAK’ın daimi üyeleridir ve daimi üye sıfatıyla OYAK Temsilciler Kuruluna ve OYAK Genel Kuruluna ve Yönetim Kuruluna üye olarak seçilme ve OYAK’ın yönetiminde söz sahibi olma hakları vardır.
Bu yalın gerçeğe rağmen, emeklilerin OYAK kanunundaki daimi üyelik vasfı gözardı edilmiş, kanunda belirtilen talimatnamede gerekli değişiklikler yapılmamış,
emekli üyelerin OYAK Temsilciler Kuruluna ve OYAK Genel Kuruluna hangi yöntemle ve kaç kişi olarak nasıl seçileceğinin kanunda yazılmamış olması bahanesi ile, OYAK emekli üyelerinin OYAK’ı yönetme ve her türlü OYAK faaliyetlerine ilişkin raporları görme, inceleme, Yönetim Kurulu ve Genel Müdürlüğü ibra edip etmeme hakkı elinden alınmıştır.
Ticari sır denerek Türkiye’de ve dünyanın 6 kıtasında 25 ülkede sahibi olduğumuz şirketlerin tamamının finansal performansını ve tek tek varlık değerini dahi bilmiyoruz. Bizden varlıklarımızı saklıyorlar. İstedikleri yere yatırım yapıp, istediklerini alıp, istediklerini satıyorlar ve biz sadece seyretmek zorunda kalıyoruz.
OYAK Emekli üyeleri 1996 yılından beri süregelen bu haksız temsil/yönetim/bilgi edinme hakkı gasbı uygulaması karşısında zaman zaman kişisel ve kurumsal itirazlar yapmış ve sonuç alamamış olsa da, kitlesel bir itiraz yapma şansını ancak 2021’de kurulan Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine üye olarak bulmuşlardır.
Bugün burada, birarada bulunan OYAD Yönetim Kurulu üyeleri, Danışma Kurulu üyeleri ve dernek üyeleri, tüm emekli üyelerin OYAK’taki SAHİPLİK, TEMSİL ve YÖNETİM HAKLARINI ve gördükleri sorunları haykırmak için sahibi oldukları OYAK’ın Yönetim Binası önünde toplanma iradesini göstermektedirler.
BİZ OYAD derneği yönetimi olarak, arkamızda emekli üyelerin desteğini görerek, OYAK’ın gerçek sahipleri olarak
“OYAK’ı sahiplenme, OYAK’ın daha iyi yönetilmesi, üyelerine daha fazla refah katkısı sağlaması, tüm OYAK varlıklarımız hakkında tek tek bilgi sahibi olunması, OYAK varlıklarının geliştirilmesi, OYAK’ın yönetim yapısının daha adil, bağımsız ve verimli hale getirilmesi, son raddede OYAK’ın ve varlıklarının tüm üyeleri tarafından etkinlikle yönetilmesi” konularında keskin ve güçlü irademizi bir kez daha sergilemeye geldik.
Öncelikle OYAK nedir, ne değildir, OYAK varlıklarının büyüme ve gelir artırma performansı nedir, bunun üzerine gerçekleri söyleyelim:
OYAK Yönetimi her ne kadar;
- “OYAK’ı ikinci basamak tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu olarak hizmet sunan, ek bir sosyal güvenlik kuruluşu” olarak dar çerçevede tanımlasa da,
- Son yıllarda yıllık kar payı/nemanın yüksek seviyelerde gerçekleştiğini ve OYAK’ın başarılı yönetildiğini iddia etse de,
- “yıllık nemanın yüzde 5 teknik faiz olarak kabul edilmesini, nemanın yüzde 5’ten fazlasının üyelere bir lütuf ve itiraz edilemez bir oran olarak görülmesi gerektiğini” söylese de;
gerçekte OYAK;
tüm varlıklarının daimi üyelere ait olduğu,
mali ve idari bakımdan özerk,
özel hukuk hükümlerine tabi ve
205 sayılı OYAK kanununda belirtildiği üzere “daimi üyelerden ve seçilmiş kişilerden oluşan kurullar” tarafından yönetilen bir
“Varlık Yönetim Kuruluşu”dur,
Yıllık nema/kar payı oranları OYAK Yönetimince iddia edildiği şekilde yüksek seviyelerde değil, tam aksine enflasyon ile karşılaştırıldığında son 20 yılın en kötü performanslarını temsil eden seviyelerdedir.
Kanunla garanti edilen %5 teknik faizin üzerindeki her nema oranı ve enflasyonun az üstünde olan herhangi bir oran dahi, üyelere bir lütuf olarak gösterilemez, üyelerin bununla yetinmesi ve itiraz etmemesi beklenemez. Bugün %5 teknik faiz oranı sadece yıllık gelir payı ödemelerinde bir parametre olarak kullanılır, hepsi o kadar. Nema ile bir alakası yoktur. OYAK varlıklarının özkaynaklarının yıllık büyümesini ifade eden dağıtıma esas kaynağın yüzde 5’lik kısmı değil, dağıtıma esas kaynağın tamamı tüm daimi üyelerin paylarına yansıtılır, bu zaten OYAK kanununda da ifade edilmiştir. Dolayısı ile kimse bizi %5 oran üzerinden manipüle etmeye kalkmasın, en hafif tabiriyle ayıp olur hesap kitap bilen üyelerimize. Bilmeyenler için de biz buradayız, hesaptan anlarız. Hele tüm OYAK varlıklarının/şirketlerinin değerlerini tek tek bilelim, işte o zaman, şeffaflık içerisinde OYAK yönetiminde başarı seviyesinin ne olduğunu, yatırımların ne durumda olduğunu herkes öğrenebilecektir.
OYAK’ın ve tüm OYAK varlıklarının sahibi OYAK Daimi Üyeleridir.
Emekliler de dahil olmak üzere, tüm OYAK DAİMİ ÜYELERİ emeklilik fonu müşterisi değillerdir, maaş alan kurum personeli de değillerdir.
205 sayılı OYAK kanununun 17’nci maddesine göre Emekli Maaşı Sistemi (EMS) üyeleri OYAK Daimi Üyesi olarak tanımlanmıştır.
2023 yıl sonu itibariyle 332,8 milyar TL olan OYAK net varlıklarının yüzde 43 civarı, yani 145 Milyar TL’si OYAK emekli daimi üyelerine aittir.
OYAK askeri bir kuruluş değildir.
OYAK Türk Silahlı Kuvvetlerinin organik bir parçası değildir.
OYAK MSB.lığı görev yapısında bir kuruluş da değildir.
OYAK bir Sosyal Güvenlik Kurumu hiç değildir.
OYAK devlet yapısı içerisinde bir kurum da değildir.
Devletin herhangi bir biriminin veya herhangi bir kuruluşun veya OYAK daimi üyeleri hariç herhangi bir kişinin OYAK net varlıkları üzerinde hiçbir sahipliği yoktur.
OYAK’ın her kuruşu üyelerinindir.
OYAK üyeleri; yıllardır maaşlarından yapılan kesintiler ile Türkiye ekonomisinin temel yapı taşlarından biri olan OYAK sayesinde Türkiye’nin tasarruf ihtiyacını örnek bir şekilde karşılayan önemli kişilerdir. Üstelik de birikimlerini faize yatırarak değil; yaptıkları yatırımlar ile, yarattıkları istihdam ile, yerli üretim yoluyla ithalatı azaltma ve ihracat yoluyla kazandırdıkları dövizler ile, OYAK üyeleri Türkiye’ye örnek olmuşlar, katkı sağlamışlardır.
OYAK’ın doğru bir şekilde sadece üyelerinin menfaati doğrultusunda kullanılması ayrıca neyi sağlayacaktır, biliyor musunuz?:
“Gelecekte OYAK benzeri yapıları kurmak isteyen ve emekliliklerini garanti altına almak isteyen meslek gruplarına da motivasyon sağlayacak, tasarrufları ile önce kendilerine, dolaylı yoldan da Türk ekonomisine destek olmalarının önü açılacaktır”. Ama örnek olan OYAK yeterince büyütülemiyor ve yanlış yönetiliyorsa, kimse yeni OYAK’lar kurmaz, tereddüt eder. Türkiye’nin ise yeni OYAK’lara ihtiyacı vardır.
OYAK’ın yanlış yönetilmesi ve yeterli hızda büyütülememesi bu yönüyle de tüm kamuoyunun ilgi odağı olmasını gerektirmektedir. Dağdaki bir koyunun bile hakkını gözeten bir manevi anlayışa sahip olan Türk Milletinin, sayıları yarım milyonu bulan OYAK Daimi Üyesi insanın varlıkları ve hakları üzerine de ilgi göstermesi gerektiğini değerlendirdiğimizden, bugün burada sadece ilgili kurumlara değil, kamuoyuna ve ilgili tüm aktörlere de seslenme ihtiyacı duyuyoruz.
Peki daimi üyelerinin gözünde OYAK nedir?
OYAK; üyelerin çalışırken aylık maaşlarından, dolayısı ile emeklerinden, aile bütçelerinden ve boğazlarından kesilen aidat yapısı ile üyelerin bir ana/baba gibi kendilerinin can verdiği, var ettiği, sahibi olduğu, büyüttüğü, emekli olduklarında önemli miktardaki OYAK birikimlerini/OYAK paylarını OYAK bünyesinde tutmaya devam ederek OYAK’a hayat öpücüğü verdiği ve gelecekte/emekliliklerinde/yaşlılıklarında kendilerine bakacak çocukları gibi gördükleri bir candır, üyelerin aileleri ile birlikte geleceklerinin güvencesi ve teminatıdır.
Bu yönüyle OYAK, hayatın içinde üyeler için bir can suyudur, onları emekliliklerinde de birleştiren ve bir arada tutan zamktır.
OYAK Üyeleri sahibi oldukları OYAK’sız bir geleceği düşünememekte, OYAK’ı “hayat geçim garantisi” ve vefatları halinde ölüm yardımı ve OYAK sahiplik payları olarak ifade edilen rezervleri/birikimleri ile beraber geleceğe devredilen bir “miras” gibi görmektedirler.
OYAK’ın kurum ve varlıklarının yönetiminde emekli üyelerin karşılaştığı tüm sorunlar en başta, emeklilerin OYAK’ta SAHİPLİK, TEMSİL ve YÖNETİM HAKLARININ kullandırılmamasından kaynaklanmaktadır.
Emekli üyelerin bu haklarının kabul edilmemesi ve kullandırılmaması nedeniyle emekli üyeler bugün OYAD derneği çatısı altında OYAK Yönetim Binası önüne bu hakların sahibi olduklarını haykırmaya, Milli Savunma Bakanı da dahil olmak üzere tüm ilgililere ve kamuoyuna duyurmaya gelmişlerdir.
Bu ilk kez gelişimiz de değildir.
Ancak bundan sonra burada sürekli bir varlık gösterme faaliyeti yürüterek emeklilerin sahiplik, temsil ve yönetim haklarını söylemeye devam edeceğiz, er geç bu haklarımızı alacağız ve yaşadığımız tüm sorunların çözümü yönünde çalışacağız.
Sadede gelirsek, nedir bu sorunlar?
O kadar çok ki.
Öncelikle söylemek gerekir ki;
OYAK bağımsız bir şekilde yönetilmemektedir, uzunca bir süredir dış etkiler altındadır.
OYAK ortak değerlerinden olan “Şeffaflık, Hesap Verebilirlik ve Eşitlik” değerleri uygulanmamaktadır.
OYAK Genel Kurulu’nun onayını gerektirmeyecek şekilde OYAK net varlıklarının yüzde 30’una karşılık gelen bir varlık satış, satınalma ve yatırım yapma yetkisinin OYAK Yönetim Kuruluna ve OYAK Genel Müdürüne verilmesinin çok riskli bir yönetim anlayışı olduğunu düşünüyoruz. 2024 yılı itibariyle Genel Müdüre verilen bu yetki 102 milyar TL civarındadır, dolar olarak ifade edersek 3,18 milyar dolar seviyelerindedir. Önerimiz; “her seferinde Genel Kurul’un kararı ve onayı olmadan” OYAK net varlıklarının toplamının % 30’una karşılık gelen miktarının OYAK Yönetim Kurulu ve Genel Müdürü tarafından ülke içinde ve dışında yeni şirket satın alma veya satma, yatırım kararları alma şeklinde kullanılabilmesine olanak sağlayan 2018 yılında alınan Genel Kurul kararının ivedilikle OYAK Genel Kurulu tarafından iptal edilmesidir. Makul seviyede bir limitin üzerindeki tüm yatırım, şirket alım-satım ve borçlanma kararları Olağan ya da Olağanüstü Genel Kurul kararları ile yapılmalıdır.
OYAK Genel Müdürlüğü tarafından yapılan idari yönetim giderlerini karşılamak üzere yıllık üye nemalarından yapılan %2,6167 sabit oranındaki masraf kesintisi yıllar içinde büyüyen üye rezervleri karşısında çok yüksek kalmıştır. Her yıl sabit bir oranda kesinti yapılması israfa yol açmakta, üye gelirlerini düşürmektedir. Bu oran düşürülmelidir. 2024 yılında yapılan masraf kesintisinin 3 milyar 930 milyon TL civarında olduğu hesaplanmaktadır. Oyak Genel Müdürlüğü yıllık idari yönetim bütçesinin nihai olarak Genel Kurul tarafından da incelenmesi, gerekli tasarrufi düzenlemelerin yapılması ve onaylanması, sonrasında da her yıl açıklanacak nema çerçevesinde bu bütçeye uygun düşecek oranda bir masraf kesintisi oranının belirlenmesi sağlanmalıdır.
OYAK sadece kurumun ve varlıklarının sahibi olan üyelerinin menfaati doğrultusunda yönetilmesi gerekirken, bugün OYAK üyeleri maalesef OYAK Yönetimi tarafından “bir emeklilik fonu müşterisi, ek bir sosyal güvenlik kuruluşu üyesi, bir müşteri” olarak görülmekte ve öyle gösterilmeye çalışılmaktadır.
OYAK; sanki devlet yapısına çalışıyormuş, devletin bir parçası imiş gibi gösterilmekte ve OYAK kaynakları “yatırımlar, satınalmalar, istihdam ve dış kurumlara yardım/bağışlar” yoluyla, kayırmacılık ve himayecilik yapılarak, üye menfaatleri dışında da kullanılmaktadır.
Bir kez daha yinelemek gerekirse, OYAK’ın sahibi daimi üyeleridir. OYAK Daimi Üyeleri OYAK’ı kendi birikimleri ile var etmişlerdir ve bu varlıkları sadece kendi menfaatleri doğrultusunda kendilerinin yönetme hakları mevcuttur.
OYAK şirketlerinin varlıklarının üyelerin menfaati dışında kullandırılması YANLIŞTIR.
OYAK öncelikle üyelerine gelir kazandırıcı faaliyetler ve yatırımlar yapmak zorundadır.
OYAK bunu yapmak için yürüttüğü ekonomik faaliyetleri ve varlık yönetimi sonucunda, dolaylı olarak zaten Türkiye Cumhuriyeti devletine ciddi miktarda vergiler ödemekte, istihdam yaratmakta, ihracat ve dış yatırımlar yoluyla döviz kazandırmakta, önemli alanlarda yatırımlar yaparak ithalatı azaltmakta, üyelerinin birikimleri ve tasarrufları yoluyla Türkiye Ekonomisine can vermektedir.
Ancak unutulmaması gerekir ki, tüm bu faaliyetlerde öncelik üye menfaatleridir.
OYAK üyelerinin birikim ve tasarrufları, başka kuruluş ve kişileri sübvanse etmek amacıyla kullanılamaz.
OYAK’ın sadece üye menfaatleri doğrultusunda çalışmasının garantisi her biri OYAK Daimi Üyesi olan emekli üyelerin de OYAK Yönetiminde hakkı olan yerlerini alması ile sağlanabilecektir. Bu sayede listelediğimiz diğer tüm sorunların çözümü de sağlanabilecektir.